Özel eğitimde grup eğitimi, iki veya daha fazla çocuğun ortak bir hedef uğruna bir araya getirilmesiyle gerçekleştirilir. Grup eğitiminde öğretmen rehber olur ve amaç çocukların birbirleriyle etkileşimini öğrenme sürecine dahil etmektir. Grup oluştururken, çocukların yaşı, tanısı, sosyal ve iletişim becerileri gibi birçok etmen eğitimciler tarafından değerlendirilir ve çocukların birbirleriyle etkileşimleri dikkate alınır.
Grup eğitimi özellikle çocukların iletişim becerilerini, sosyal becerilerini, eğitime karşı olan motivasyonlarını artırmaya yönelik başarılı yöntemlerden biridir. Çocuklar grup içerisinde sıra alma, dinleme, bekleme gibi beceriler edinir ve günlük hayatta karşılaştıkları problemleri uzman eğitimciler rehberliğinde güvenli bir ortamda tecrübe etme fırsatı bulurlar.
Sosyal iletişimin arttırılması
Paylaşımın sağlanması
Ortak çalışmalara katılımın sağlanması
Toplum içinde beklenen davranışların kazandırılması
Özbakım becerilerinin kazandırılması
Dil gelişimine yönelik çalışmalara katılımın sağlanması
Günlük yaşam becerilerinin kazandırılması
Toplumsal kuralların öğrenilmesi ve uygulanması
Sosyal davranışların kazandırılması amaçlanır.
Grup eğitimi küçük bir toplum örneği olarak düşünülmelidir. Kendi seviyesine yakın arkadaşları çocuklara model olabilir ve yönergeyi daha kısa sürede kazanabilir. Grup eğitimi, yapılan bütün eğitim ve rehabilitasyon çalışmalarının bir uygulama alanı olarak görülebilir.