Çocuklarda Öfke Kontrolü
Öfke nöbetleri çocukların gelişiminin doğal bir sürecidir. Fakat bu süreçten çocukların sağlıklı bir biçimde çıkabilmesi ve nöbetlerin sorun olmasını önlemek için bu davranışlar iyi tanınmalı ve kontrol edilmelidir.
Peki bu sağlıklı olmayan davranışları nasıl anlayabiliriz?
1- Çocuğun öfkeli davranışları fiziksel saldırıya dönüşmüşse.
2- Sıra dışı her gün öfkeli davranışları sergiliyorsa ve akranlarıyla devamlı tartışıyorsa.
3-Daha önce baş edebildiği durumlara artık öfkeli davranışlar sergiliyorsa.
Öfke nöbetleri, çocukların öfke davranışları pekiştirildiğinde daha da sıklık kazanır. Pekiştirme, nöbet sırasında ailesinden fazla ilgi toplaması yada bu davranışından ötürü istediğinin yapılmasına bağlı olarak gerçekleşir. İsteklerini bu şekilde yapmayı öğrenen çocuk bu davranışı yapmayı sürdürür.
Çocuğun Öfkeli Davranışlarını Nasıl Önleyebiliriz?
İlk önce çocuk öfkeli davranışını nerede ve ne zaman? yaptığını iyi tespit etmemiz gerekiyor. Öyle bir durumla karşılaştığımızda öfkeli davranışın öncesinde ve sonrası neler oluyor onları da iyi tespit etmemiz gerekiyor. Bunlara dikkat ederek çocuğa o öfkeli davranışını oluşturacak durumdan uzak tutmamız gerekiyor.
Eğer çocuk bir olay da ısrarcı davranıyorsa çocuğa belirli bir süre vermek onu diğer olay için hazırlar. Örneğin parkta oynarken 10 dk vaktimiz kaldı eve gitmek için gibi cümleler çocuğu daha sakinleştirecektir.
Ev içerisinde anne ve babanın aynı tutumu sergilemesi çok önemlidir. Eğer bir kural koyulduysa anne ve babanın da aynı şekilde o kurala sadık kalmaları gerekir. Örneğin akşam yemeği yemeyen bir çocuğa anne bir kural koyduğunda baba kurala uymazsa o çocuğun o kurala uyması beklenemez. Böylece, anne kuralda ısrarcı olduğunda çocukta öfkeli davranışlar gözlenebilir.
Çocuğa seçenekler sunmak öfkeli davranışlarını daha aza indirecektir. Örneğin, elma yemek ister misin? Yerine elma mı yemek istersin yoksa portakal mı yemek istersin? Gibi cümleler çocuk için daha telkin edici cümlelerdir. Çocuklar da yetişkinler gibi seçimlerini kendileri yapmaktan ve kontrol duygusundan hoşlanırlar.
Çocuklarımızın bireysel özelliklerinin, neyi yapıp neyi yapamayacaklarının farkında olmak ve onları zorlayacak beklentilerden ve aktivitelerden kaçınmak öfke nöbetlerinin olmasını engelleyecektir.